OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Wijn van WOW


WOW stelt in samenwerking met Weingut Johannes Gebeshuber de WoWhite samen; onze eigen blend die we elk jaar weer opnieuw ter plekke samen stellen. Het is een frisse, vriendelijk en aangename wijn. Het is de huiswijn van restaurant De Portier en uiteraard ook te koop in de webwinkel!


//weingut-gebeshuber.at/

Thermenregion 2.181 ha


Bodemgesteldheid: arm, rotsig, zware leem.

Landklimaat: warme zomers, koude winters.

Druivenrassen: Pinot Blanc, Neuburger.

2.181 hectare wijngaarden leunen tegen de hellingen van het Weense Woud, vanaf de rand van Wenen langs een heuvelketen met de Anninger als het hoogste punt ten zuiden van Baden. Witte wijn overheerst in het noordelijke deel rond Gumpoldskirchen met een focus op de autochtone Zierfandler (ook bekend als Spaetrot) en Rotgipfler druivenrassen. In het zuiden domineren de rode wijnen van Sankt Laurent en Pinot Noir.

Meer dan 2000 jaar geleden werden wijnstokken geteeld in de klimatologische regio ten zuiden van Wenen . Romeinse legionairs gestationeerd in Carnuntum en Vindobona brachten wijnstokken uit hun thuisland en kennis van wijnproductie naar Pannonia. De naam Thermenregion verwijst naar de zwavelhoudende warmwaterbronnen van Aquae (Baden). In de middeleeuwen beleefde de wijnbouw onder leiding van de cisterciënzer monniken een heuse bloeitijd. De indeling van de wijngaarden, maar ook het karakter van de dorpen, laten duidelijk de invloed van het Bourgondische moederklooster Citeaux zien.

De cisterciënzer wijnbouwdeskundigen erkenden onmiddellijk de waarde van dit buitengewone terroir. De wijnstokken profiteren hier van de Pannonische klimaatinvloed met hete zomers en droge herfst en 1800 zonuren per jaar. Door de constante luchtverplaatsing drogen de druiven snel na dauw of regen in de herfst.

Leemachtige bodems voeren hier de boventoon. Daarnaast vind men er zand met een hoog kalkgehalte en veel resten van schelpen, slakken en andere zeedieren. 

De typische regionale stijl vertaalt zich vooral in de witte druivenrassen Zierfandler en Rotgipfler, die vaak succesvol als een cuvée op de markt komen.
De traditionele varianten omvatten ook de Blaue Portugieser of de Neuburger evenals moderne wijnen van St. Laurent, Zweigelt, Merlot en Cabernet Sauvignon .

Rode wijncentra zijn Bad Vöslau, Sooß, Tattendorf en Teesdorf, de klassieke witte wijnen komen uit Perchtoldsdorf, Gumpoldskirchen, Pfaffstätten, Baden, Guntramsdorf en Traiskirchen.

Natuur en cultuur maken een gevarieerd recreatieprogramma mogelijk: van een bezoek aan het  cisterciënzerklooster Heiligenkreuz, een van de oudste wijnmakerijen van Oostenrijk, tot de Ku(ltu)rstad Baden met theater, operette, en wellness, van excursies langs de wijnroute tot een van de veel gezellige wijntavernes in de omgeving of wandelingen door de wijngaarden.