Wijnland Oostenrijk

Inheemse druivensoorten met lange tradities

Het is een bekend feit dat Oostenrijk wijnen van wereldklasse produceert. Speciaal voor zoete wijnen is Oostenrijk gezegend met het perfecte klimaat voor werkelijke grootheid, en deze wijnen worden erkend als de beste in de wereld. Maar ook voor droge witte en rode wijnen wordt een uitzonderlijk hoge klasse bereikt.

Jarenlange traditie


Het maken van wijn in Oostenrijk kent een lange traditie. Wijn werd al voor de Romeinse tijd geproduceerd. Bij een archeologische opgraving in Zagendorf, Burgenland (700 voor Christus) vond men potten met daarin resten van druivenpitten (Vitis Vinifera), de soort druif die nog steeds wordt gebruikt voor het maken van wijn.

Oostenrijk produceerde 2,5 miljoen hectoliter wijn in 2002, minder dan 1% van de totale wereldproductie. Het streven naar kwaliteit wint het steeds meer van volumeproductie. 70% van de geproduceerde wijnen zijn wit, maar het belang van rode wijn neemt steeds meer toe. De meeste wijngebieden zijn te vinden in het oostelijk deel van Oostenrijk. De belangrijkste wijnproducerende provincies zijn Niederösterreich en Burgenland. Dit gebied wordt ook wel toepasselijk wijnland Oostenrijk genoemd, omdat 91% van de wijngaarden hier te vinden zijn. Vermeldenswaard is het gebied rond de Neusiedlersee in Burgenland. Dit ondiepe steppenmeersteppemeer speelt een belangrijke rol in het reguleren van het microklimaat rond het meer. Dit biedt de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van de schimmel Botrytis, ofwel edele rotting, een randvoorwaarde voor het maken van de beroemde zoete wijnen uit deze streek. Het was bij dit meer, waar de eerste Trockenbeerenauslese werd gemaakt in 1526. Volgens Oostenrijkse overlevering werd het laatste hiervan gedronken in 1852, 326 jaar later!

Kleinschalige wijnboerderijen


Volgens gegevens van Statistics Austria zijn er zo'n 25.000 wijnboerderijen in Oostenrijk. De meesten zijn kleinschalig, en produceerden alleen voor de lokale markt. Vanwege deze kleinschaligheid, en ook vanwege het feit dat er een grote lokale vraag is (veel Oostenrijkers hebben een speciaal adresje voor hun wijn), werden veel uitstekende wijnen niet geëxporteerd.

In de laatste jaren vinden er echter belangrijke veranderingen plaats. Werd de kleinschaligheid eerder gezien als een groot nadeel, tegenwoordig blijkt het juist een van de sterkste kanten van de Oostenrijkse wijnbouw te zijn geworden. Kleine familiebedrijven hebben allemaal hun eigen filosofie, en veel oog voor elk klein detail. Steeds meer wordt de nadruk gelegd op een hoge kwaliteit, op wijnen met een eigen karakter. In veel van die bedrijven staat nu een jonge generatie aan het roer, die het vak heeft geleerd in de Bourgogne, de Bordeaux, Californië, Italië en Australië. Zij kwamen terug met veel kennis over moderne technieken, maar ook met het inzicht dat Oostenrijk unieke wijnen kan produceren. Met respect voor de inheemse druivensoorten en de lange tradities maken zij nu moderne, frisse, zuivere wijnen. 

Heurigen


Vergeet niet om een Heurigen te bezoeken wanneer je in de zomer in Oostenrijk bent. De Heuriger is een van de prettige dingen van de Oostenrijkse life-style. Het Duitse woord ‘Heurigen’ kent twee betekenissen:
  • Wijnboeren die op eigen erf hun wijn verkopen en schenken. Het recht hiertoe kregen de wijnboeren van keizer Joseph in 1784. Typische Heurigen hebben grote houten tafels en banken die lijken op picknicktafels. Vaak staan ze buiten op de binnenplaats. Bezoekers kunnen zelf plaatsnemen en hun wijn bestellen. Je kunt er ook iets eten, maar het menu is meestal bescheiden. Heurigen zijn niet het gehele jaar open. Je kunt een geopende Heurigen herkennen aan een opgestoken takkenbos boven de ingang ("ausgesteckt"). Bij de toeristeninformatie kun je een heurigenkalender krijgen waarop de openingsdata van de lokale Heurigen met de adressen staan.

  • Wijn van het afgelopen jaar.
Share by: