OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS
Weingut
Türk
Kremstal 2.368 ha
Bodemgesteldheid: rots, löss en zand.
Druivenrassen: vooral Grüner Veltliner en Riesling.
De 2.368 hectare wijngaarden in het Kremstal zijn verdeeld in drie verschillende zones. De historische stad Krems, waarvan het westelijke deel ‘Stein’ heet, direct grenzend aan de Wachau, het huidige Kremstal, de machtige lössgronden in het oosten, en tenslotte de kleine wijndorpen ten zuiden van de Donau rondom het monumentale Stift Göttweig.
Kremstal DAC staat sinds 2007 voor pittige Grüner Veltliner en elegante, minerale Rieslings, die naast de frisse, klassieke tot middelzware lijn ook op de markt komen als sterke reservewijnen.
In de oude (wijn)cultuurstad Krems is overal de grote wijntraditie voelbaar. Jonge wijnbouwers, een innovatieve coöperatie en een moderne wijnbouwschool zorgen voor de vertaling naar de moderne wijnwereld.
Geologisch is het gebied verwant aan de Wachau in het westen. de bodems met Urgestein zijn zeer geschikt voor Riesling. De wijngaarden in het oosten van de stad zijn heel anders. De enorme löss-terrassen, bijvoorbeeld in de wijndorpen Rohrendorf en Gedersdorf, geven het landschap niet alleen een heel bijzondere charme, maar geven ook een wat ronder, voller Veltliner-type. Ten zuiden van de Donau liggen Furth, Palt, Krustetten, Hollenburg, Oberfucha en Tiefenfucha. Dit gebied wordt gedomineerd door het Benedictijnse Stift Göttweig, dat werd opgericht in 1072 en al van ver zichtbaar is. In dit deel van het wijnbouwgebied helpen veel kleine wijntavernes om het oorspronkelijke en nuchtere karakter van de Kremsvallei te behouden.
Net als de omringende wijnbouwgebieden Wachau en Kamptal profiteert ook de Kremstal van de klimatologische spanning tussen de koele, vochtige invloeden van het nabijgelegen Waldviertel en de warme, droge winden van de Pannonische laaglanden in het oosten. Deze temperatuurverschillen laten de wijnstokken ademen, wat betekent dat ze verrijkt zijn met meer aroma's en daardoor complexer en finesser worden dan elders. De wijnen fascineren met mineraliteit, kruiden, diep fruit en krijgen zo hun onderscheidend profiel.
Bodem en klimaat creëren samen uitstekende omstandigheden voor sappige, finesserijke witte wijnen, vooral van Grüner Veltliner en Riesling . Deze vormen de basis voor Kremstal DAC wijnen. Veel beroemde individuele wijngaarden produceren individuele, onderscheidende wijngaardwijnen zoals Pfaffenberg, Kögl, Wachtberg, Sandgrube, Pellingen, Gebling, Spiegel of Steinbühel.