OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Weingut Gebeshuber


In de Thermenregion bevindt zich het prachtige wijnbedrijf van Johannes Gebeshuber. Johannes werkt biologisch dynamisch en is aangesloten bij Demeter. 


De voornaamste druivenrassen waar hij mee werkt zijn Zierfandler en Rotgipfler voor de witte wijn en Pinot Noir en St. Laurent voor rood. Allemaal typische druivenrassen voor de Thermenregion.


Er wordt handmatig geoogst, waarbij alleen de gezonde en rijpe druiven worden geselecteerd. De wijnen van Johannes kenmerken zich door hun veelzijdigheid, finesse en elegantie. Tegelijkertijd zijn de wijnen zeer aangenaam om te drinken, ook al op jonge leeftijd. Het credo van Johannes: wein muss spass sein… Hij wil vooral het genieten van wijn centraal stellen. De wijnen zijn zeer gastronomisch, en de hogere kwaliteiten hebben een enorm rijpingspotentieel (20 tot 30 jaar).


Samen met Johannes stellen we elk jaar de WOWhite samen; onze eigen blend op basis van de wijnen van Johannes. Het is een frisse, vriendelijk en aangename wijn. Het is de huiswijn van restaurant De Portier en uiteraard ook te koop in de webwinkel!


We laten Johannes zelf aan het woord:

"In wijnmakerij johannes gebeshuber worden complexe, verfijnde en elegante wijnen gevinifieerd. Ik concentreer me op de regionale variëteiten van de Thermenregion. De aanpak om mijn witte wijnen uitsluitend te maken van de autochtone druivensoorten Zierfandler en Rotgipfler is uniek. Voor de rode wijnen focus ik op Pinot Noir en St. Laurent.


Voor mij is kalmte een van de belangrijkste ingrediënten bij het maken van wijn. Je kunt alleen uitproberen en optimaliseren met absolute rust en stilte.

In dit comfortabele klimaat rijpen mijn wijnen jaar na jaar langzaam tot opmerkelijke persoonlijkheden die echt veel te vertellen hebben."


Er zijn drie kwaliteitsniveau's:

  1. Gebeshuber Querfeldein
    Fruit, charme, plezier, in wit, rosé en rood. Gemischter Satz wijnen om elke dag te drinken.

  2. Gebeshuber vom Muschelkalk
    Perfect gezonde, volledig rijpe druiven uit percelen gedomineerd door kalksteen in en rond Gumpoldskirchen, in wit en rood.

  3. Gebeshuber lagen
    De mooiste druiven van het jaar uit de beste wijngaarden. Modler (Zierfandler), Laim (Rotgipfler), Glas (St. Laurent) en Viereck (Pinot Noir). zacht en langzaam gerijpt in klein en groot hout. Het absolute speerpunt van Gebeshuber!
//weingut-gebeshuber.at/ Wijnen van Gebeshuber

Thermenregion 2.181 ha


Bodemgesteldheid: arm, rotsig, zware leem.

Landklimaat: warme zomers, koude winters.

Druivenrassen: Pinot Blanc, Neuburger.

2.181 hectare wijngaarden leunen tegen de hellingen van het Weense Woud, vanaf de rand van Wenen langs een heuvelketen met de Anninger als het hoogste punt ten zuiden van Baden. Witte wijn overheerst in het noordelijke deel rond Gumpoldskirchen met een focus op de autochtone Zierfandler (ook bekend als Spaetrot) en Rotgipfler druivenrassen. In het zuiden domineren de rode wijnen van Sankt Laurent en Pinot Noir.

Meer dan 2000 jaar geleden werden wijnstokken geteeld in de klimatologische regio ten zuiden van Wenen . Romeinse legionairs gestationeerd in Carnuntum en Vindobona brachten wijnstokken uit hun thuisland en kennis van wijnproductie naar Pannonia. De naam Thermenregion verwijst naar de zwavelhoudende warmwaterbronnen van Aquae (Baden). In de middeleeuwen beleefde de wijnbouw onder leiding van de cisterciënzer monniken een heuse bloeitijd. De indeling van de wijngaarden, maar ook het karakter van de dorpen, laten duidelijk de invloed van het Bourgondische moederklooster Citeaux zien.

De cisterciënzer wijnbouwdeskundigen erkenden onmiddellijk de waarde van dit buitengewone terroir. De wijnstokken profiteren hier van de Pannonische klimaatinvloed met hete zomers en droge herfst en 1800 zonuren per jaar. Door de constante luchtverplaatsing drogen de druiven snel na dauw of regen in de herfst.

Leemachtige bodems voeren hier de boventoon. Daarnaast vind men er zand met een hoog kalkgehalte en veel resten van schelpen, slakken en andere zeedieren. 

De typische regionale stijl vertaalt zich vooral in de witte druivenrassen Zierfandler en Rotgipfler, die vaak succesvol als een cuvée op de markt komen.
De traditionele varianten omvatten ook de Blaue Portugieser of de Neuburger evenals moderne wijnen van St. Laurent, Zweigelt, Merlot en Cabernet Sauvignon .

Rode wijncentra zijn Bad Vöslau, Sooß, Tattendorf en Teesdorf, de klassieke witte wijnen komen uit Perchtoldsdorf, Gumpoldskirchen, Pfaffstätten, Baden, Guntramsdorf en Traiskirchen.

Natuur en cultuur maken een gevarieerd recreatieprogramma mogelijk: van een bezoek aan het  cisterciënzerklooster Heiligenkreuz, een van de oudste wijnmakerijen van Oostenrijk, tot de Ku(ltu)rstad Baden met theater, operette, en wellness, van excursies langs de wijnroute tot een van de veel gezellige wijntavernes in de omgeving of wandelingen door de wijngaarden.
Share by: