OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS
Weingut Zillinger
Weinviertel 13.858 ha
Bodemgesteldheid : löss, leem, stenen en zwarte aarde.
Druivenrassen : Grüner Veltliner, Welschriesling, Weissburgunder, Riesling en Zweigelt.
Het Weinviertel is een begrip voor elke Oostenrijkse wijnliefhebber, maar het bewustzijn van het grootste wijnbouwgebied van het land neemt ook internationaal toe - het beslaat een indrukwekkende 13.858 hectare en een grote verscheidenheid aan wijnen. Maar het recept voor succes heet Grüner Veltliner , vooral in de regio-typische vormen zoals Weinviertel DAC en Weinviertel DAC Reserve .
Het grootste specifieke wijnbouwgebied van Oostenrijk met 13.858 hectare strekt zich uit van de Donau in het zuiden tot de Tsjechische grens in het noorden, van Manhartsberg in het westen tot de Slowaakse grens in het oosten. Door verschillende factoren - vooral met betrekking tot klimatologische invloeden en geologische omstandigheden - kan het wijnbouwgebied in drieën worden verdeeld. Daarom is er naast de belangrijke Grüner Veltliner een aantal andere druivenrassen te vinden.
In het westelijke Weinviertel heeft men door het droge microklimaat altijd de voorkeur gegeven aan de productie van rode wijn. Hier gedijen fruitige Zweigelt en Blaue Portugieser. Voor liefhebbers van witte wijn wordt rond Röschitz Grüner Veltliner en Riesling gemaakt, die een speciale finesse ontwikkelen dankzij het graniet in de bodem.
In het noordoostelijke deel van het Weinviertel vind je vooral pittige Grüner Veltliner, frisse Welschriesling en rijke Burgundersoorten . De kalkstenen kliffen aan de noordelijke grens van het Moravische wijndistrict creëren uitstekende omstandigheden voor mineralige wijnen op basis van fruit. Net ten noorden van Wenen staat de klassieke Weinviertel DAC op de hellingen van de Bisamberg voor pittige Rieslings.
Verder naar het zuidoosten, is de Pannonische klimaatinvloed merkbaar. Hier zijn de omstandigheden ideaal voor de vaak wat rondere Grüner Veltliner, Rieslings, Burgunders, en aromatische druivensoorten zoals Traminer.
Ondanks deze diversiteit blijft de Grüner Veltliner de onbetwiste hoofdrolspeler in het Weinviertel. Met bijna 6.700 hectare levert het niet alleen de helft van de totale voorraad in Oostenrijk, maar ook bijna de helft van de wereld.
Het Weinviertel Veltliner-type is te herkennen aan een pikante ‘peperige’ smaak. De tonen van groene, witte, en in rijpere wijnen zwarte peper wordt gecombineerd met een fruitig boeket en een frisse zuurgraad. Vanaf het jaartal van 2002 werd dit karakteristieke trio de definitie van Weinviertel DAC, de eerste gecontroleerde oorsprongsbenaming in Oostenrijk. Naast de klassieke, droge, frisse versie is de krachtige Weinviertel DAC Reserve ook beschikbaar sinds de oogst van 2009.