OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Weingut Polz


Polz - nieuw sinds 1902


'Het is nu 109 jaar geleden dat onze overgrootvader Johann Polz am Grassnitzberg de eerste steen legde voor deze wijnmakerij, Rilke zijn Duineser Elegien schreef, en de Titanic zonk in de Noord-Atlantische Oceaan. Wat een jaar!

Vandaag, in de 4e generatie, werken we elke dag om ons idee van perfecte wijn in het glas te brengen. Met onze handen. Met onze terroir. Met de natuur.'


Na het einde van de 2e Wereldoorlog nam opa Reinhold Polz, de enige overlevende van zijn broers, het familiebedrijf over met twee kleine wijngaarden en een gemengd bedrijf. In die tijd speelde de wijnbouw nog een ondergeschikte rol.

Samen met echtgenote Johanna, met wie hij in 1957 trouwde, groeide het bedrijf langzaam maar gestaag. De focus verschoof steeds meer naar wijn. Een pad dat toen niet onomstreden was, dat deze grootouders kozen, maar ze waren onverschrokken. En ondanks hard werken groeide het gezin mee met het bedrijf. Moeder Johanna beviel tussen 1958 en 1972 van zes kinderen.

Aan het begin van de jaren tachtig, tijdens een grote bordeauxwijnproeverij, werd in Erich en Walter nieuwsgierigheid in, en een stimulans voor nog hogere eisen in de kwaliteitswijnbouw gewekt. Deze fascinatie leidde het wijnhuis in een nieuwe richting toen het eind jaren 80 door deze mannen werd overgenomen.  Niet alleen de variëteit maar ook de oorsprong van de wijnen, de typische terroir van de Steiermark kwam in beeld.

De wijngaarden zijn in de loop van de tijd gegroeid tot een grootte van ongeveer 100 hectare. De huidige omvang van het bedrijf stelt Polz in staat om de kwaliteitsfilosofie zonder compromissen te implementeren.

Vanaf 2011 geeft Christoph Polz de wijnen nu zijn handtekening en onderscheidt hij zich als een schakel tussen de generaties. Hij combineert traditie en knowhow met de ideeën van wat nu de 4e generatie in het bedrijf is

In 2020 nam deze 4e generatie de scepter over en zet zo de familietraditie voort.

Erich Polz jr. heeft de verantwoordelijke taak op zich genomen om de onderneming voort te zetten. Respect voor traditie en kijken naar de toekomst met al zijn mogelijkheden vormen de spil van zijn handelen. Broer Christoph Polz is nog steeds verantwoordelijk voor de kelder en de wijnen.


In de woorden van Erich Polz junior:

'Al 109 jaar leren we elke dag nieuwe dingen op de wijnmakerij. Wij werken met vitale wijnstokken in gezonde grond. Wij streven hartstochtelijk naar harmonie, balans en uitmuntendheid in onze wijnen. En nu gaan wij ook steeds meer paden op die volledig onbetreden zijn. Niets is immers riskanter dan niets riskeren.

Of met andere woorden: wees loyaal aan je toekomst.'

//weingutpolz.at Wijnen van Polz

Südsteiermark 2.788 ha


Bodemgesteldheid:  zeer gevarieerd, van zand en leisteen tot mergel en kalksteen.


Druivenrassen : Sauvignon Blanc, Muskateller, Pinot Blanc, Morillon , Riesling


Südsteiermark staat voor geurige, frisse wijnen, vooral van de toonaangevende variëteit Sauvignon Blanc . Maar op de 2.788 ha aan wijngaarden is er genoeg ruimte voor een breed scala aan variëteiten van Welschriesling tot Morillon en Muskateller tot Traminer . Hier, in een van de meest aantrekkelijke wijnlandschappen van Europa, is wijnbouw hard werken, aangezien de meeste wijngaarden op extreem steile hellingen liggen.


De gronden die beschikbaar zijn in het wijnbouwgebied van Südsteiermark zijn net zo complex als de druivensoorten . Ze variëren van zand en leisteen tot mergel en kalksteen. Warm, vochtig, mediterraan klimaat bepaalt het lange verloop van de vegetatie, koele nachten bevorderen de ontwikkeling van een rijk aroma, wat de witte wijnvariëteiten een rijkdom aan nuances en nobelheid geeft. Dit geldt zowel voor de slanke, fruitige jonge wijnen - als " Junker " de voorboden van de nieuwe vintage - als voor de bijzonder regionaal typische witte wijnen, die met de beschermde oorsprongsbenaming "Südsteiermark DAC ” op de markt komen.

De Südsteiermarkische DAC wijnen, die typisch zijn voor hun oorsprong, worden in drie fasen verdeeld: regionale wijn, lokale wijn, wijngaardwijn. De aanvullende aanduiding " Reserve "is toegestaan ​​voor wijnen met meer rijpheid. Een bijzonder kenmerk van alle Steiermarkische DAC wijnen: ze moeten met de hand worden geoogst.


Met name de Sauvignon Blanc -druivensoort heeft zich in de voortdurende verdere ontwikkeling naar de top weten op te werken en vandaag de dag zijn Sauvignons uit Südsteiermark van wereldklasse. Ongeveer een vijfde van het bebouwde areaal is beplant met deze variëteit, het gebiedstypische spectrum varieert van geurige , frisse exemplaren tot zeer elegante topsauvignons met een onmiskenbare terroirexpressie. Het is dan ook geen wonder dat dit ras koploper is op het gebied van goedgekeurde SüdsteiermarkischeDAC druivenrassen: samen met Welschriesling, Pinot Blanc, Morillon (Chardonnay), Pinot Gris, Riesling, Gelber Muskateller en Traminer, vormt de Sauvignon Blanc de basis voor de Südsteiermark DAC wijnen. Vooral in de gebieden rond Eichberg, Leutschach en Gamlitz is de gele Muscatel een van de stersoorten. Riesling is de specialiteit rond Kitzeck im Sausal, waar de steilste (met meer dan 100 procent helling) en hoogste (tot meer dan 600 meter boven zeeniveau) wijngaarden in Steiermark te vinden zijn. Vrienden van Bourgondië vinden hun gading in forse Morillons (Chardonnays) van kalkrijke bodems rond Ehrenhausen.

Klinkende namen van locaties als Czamillonberg, Grassnitzberg, Kittenberg, Nussberg, Obegg, Sernauberg, Kranachberg of Zieregg roepen associaties op met de bijbehorende topwijnen.


Het aanhoudende succes van Südsteiermarkische wijnen wordt gegarandeerd door een uiterst ruimdenkende groep wijnbouwers die ervaring hebben opgedaan tijdens reizen en stages in de internationale wijnwereld. Maar ook de wijnbouwschool in Silberberg draagt ​​in theorie en praktijk bij aan het uitrusten van jonge wijnbouwers met de beste kwalificaties.


De topwijnen van Steiermarken hebben inmiddels niet alleen hun weg gevonden naar de wijnkaart van de regionale gastronomie, maar zorgen ook internationaal voor opschudding. Aartshertog Johann, een wijnbouwpionier met voor zijn tijd "Europese" vooruitziende blik op het gebied van wijncultuur, waarvan de sporen nog steeds in het gebied te vinden zijn, zou vandaag trots zijn op zijn wijnboeren in het zuiden van Steiermarken .

Share by: